Femke in Kaapstad...

The other side...

Ik ben inmiddels al ruim twee weken hier en zo langzamerhand begin ik mijn ogen te openen voor de andere kant van Zuid-Afrika. In het begin was ik alleen maar zo enorm onder de indruk van die kolossale berg in de achtertuin, de prachtige natuur, de schone wegen, de mooie uitzichten en het lekkere weer. Het enige wat me toen deed beseffen dat het niet zo westers is hier was die kneuzige, irritante, rot-auto. En die nam eerlijk gezegd behoorlijk wat frustratie in beslag. Maar nu het ding zo goed als rijdt en ik beetje bij beetje vertrouwen in hem begin te krijgen, zie ik steeds meer de ellende van hier, die voor mij eerlijk is eerlijk eigenlijk al vrij ‘normaal' is geworden. Die ik eerder simpelweg niet zag, omdat het hier hóórt. Totdat je er eens goed over na gaat denken.

Want doordat de werkloosheid zo hoog is, verzinnen ze hier de gekste banen om mensen maar aan het werk te zetten. Eigenlijk het tegenovergestelde van in Nederland. Daar moet alles gebeuren met zo min mogelijk personeel en zo efficiënt mogelijk. Hier is het eigenlijk alles behalve efficiënt. Zo is er in de supermarkt bijvoorbeeld standaard iemand die je spullen in een tasje stopt bij de kassa, maar dan met het tempo van een bejaarde slak. En er staat iemand bij de weegschaal op de groenteafdeling om je zakje appels van een sticker te voorzien.
Ook bij de benzinepomp zijn er meer medewerkers dan pompen en dan heb ik het nog niet eens over het fenomeen parkeerwachter. Echt op ieder stukje straat waar geparkeerd mag worden (behalve eigenlijk voor onze deur, realiseer ik me ineens) staat een mannetje in een geel hestje, die je helpt met inparkeren (I love them!) en die je auto bewaakt wanneer je weg bent. Als je terug komt geef je hem een muntje van 2 Rand (iets van 18 eurocent) en that's it! En bij wegwerkzaamheden staat er, waar bij ons zo'n geel bord met knipperende pijl staat, altijd één van de bouwvakkers vooraan te zwaaien met een vlag. Het zal je baan maar zijn!

Taxi's toeteren overal naar je. Niet zoals in Spanje omdat blond bent (ofja, misschien ook wel, haha!), maar om te vragen of je niet meewil, zodat ze geld kunnen verdienen. Er was zelfs ooit een man in een wit taxibusje, zo een waar veel meer (meestal zwarte) mensen ingepropt worden dan dat er stoelen zijn, die dan voor weinig geld één voor één naar hun bestemming worden gebracht. Hij hing toen hij ons voorbij reed iets te enthousiast uit zijn raam te zwaaien en gillen naar Gitta en mij. We kwamen net uit ons tuinhekje en schrokken nogal van het feit dat hij vervolgens keihard op zijn rem ging staan, uit de wagen sprong en naar ons toe kwam rennen. Wij wisten niet hoe snel we naar binnen moesten rennen en de voordeur achter ons dicht moesten gooien!! Onbedaarlijk hebben we staan lachen vanwege het feit dat die man waarschijnlijk alleen maar wilde vragen of we geen taxi hadden gewild...

Veel werklozen zijn daarbij dakloos. Zelfs in mijn ‘redelijk witte' wijk zie je best veel zwervers. Toen we dinsdagavond de vuilnisbak hadden buitengezet (onze nieuwe, want de oude was twee weken geleden gestolen en doet nu vast en zeker dienst als heus zwerver-huis...haha!) en vervolgens nog even een film gingen terugbrengen naar de videotheek stond er alweer iemand te graaien in onze zakken, op zoek naar resten voedsel. We moeten ook echt ons tuinpoortje dicht houden, anders komen er zwervers in onze tuin.

Langs de snelweg, waar ik iedere dag overheen rijdt naar Somerset West liggen veel townships. Sommige zijn door de overheid aangelegd en zijn meer een soort van woonwagenachtige huisjes, die er allemaal hetzelfde uitzien en in rechte lijnen zijn gebouwd en sommige zijn echt zo'n krottenwijk zoals je die kent uit de aardrijkskundeles van de basisschool. Alle huisjes tegen en op elkaar gebouwd met van die plastic golfplaten daken en doeken overal aan vast gemaakt.
Er lopen (of fietsen) dan ook contant mensen uit de townships langs de snelweg en ze steken hem zelfs over. Deze week moest ik nog vol op de rem om iemand te ontwijken, toen hij doodleuk vlak voor mijn auto de op snelweg wandelde (en vervolgens gelukkig (!) toch maar begon te rennen)!

Als ik dit zo op een rijtje zet, lijkt het wel een totaal andere wereld dan die ik schetste in eerdere verhalen. Van de ene kant is er zoveel moois, maar tegelijk is er dus ook enorm veel armoede. Het is maar net waar je bent. In de ene wijk van Kaapstad staan alle huizen achter grote hoge hekken met prikkeldraad, wij hebben in onze centrumwijk ‘alleen' tralies voor de ramen en deuren en een flink hek met punten voor de ingang van de tuin.

En het gekke is, ik zie dit alles bijna al niet meer! Hoe snel verander je je standaard van ‘normaal'!? Hoe eenvoudig pas je je eigenlijk aan aan al die dingen die ik in Nederland te gek voor woorden zou vinden! Misschien dat dat de reden is, dat dit alles in Zuid-Afrika nog steeds tot de dagelijkse gang van zaken behoort. Men vindt het allemaal maar normaal. En sja, dan gaat er natuurlijk ook niet zo snel wat veranderen...

Rogier, Loes en Sam

Hoi Femke,

Alvast gefeliciteerd met je verjaardag! (NU denken we eraan.) Je cadeautje is al overgemaakt.
Een fijne dag toegewenst.

Rogier, Loes en Sammie.

Femke

@ Loes, Rogier en Sam

Dank je wel voor de fotoruimte!! Wat een leuk cadeautje! Zal extra aan jullie denken als ik ze online zet!! Hahahaha!
Kan er nu in totaal 300 plaatsen, dus denk dat ik nog maar wat meer kiekjes moet gaan schieten ;)

Alles goed met Sammie? Is ie weer een beetje opgeknapt?

Famke

We zitten ver van elkaar maar ik herken haast alles hier op Curacao. Idd gek dat je zo snel daaraan went. Wordt vast ook weer wennen als we weer terug in NL zijn en alles er zo strak en georganiseerd uit ziet..

Zet m op daar, vind t erg leuk om je verhalen te lezen!
xx

moeder

Een rare gewaarwording hoor, twee dochters ver weg.
De ene loopt stage in Curacao, de ander doet vrijwilligerswerk in Zuid Afrika.
Maar de verhalen zijn vrijwel HETZELFDE. De aanwezigheid van rijkdom en armoede in eenzelfde gebied in beide landen.
En dan: je leert er mee omgaan. En dan wordt het gewoon, het hoort erbij. Misschien heb je wel gelijk Fem, dan zal er niet snel iets veranderen.
Hoe zou dat gaan met het WK voetballen, zal er iets veranderd worden of zal er veel afgeschermd worden? Want dan krijgen ze in Zuid Afrika toch weer tijdelijk het besef van die armoede, die niet aan de hele wereld getoond mag worden.

Sabine

Hey Femke,
Fijn dat je ook je licht schijnt op 'de andere kant' van Zuid-Afrika. Want uit je vorige verslagen viel behalve de kindersterfte toch weinig van de armoede en problemen van Zuid-Afrika op te maken! (Niet als kritiek bedoeld op je verslagen, welke super zijn)
Al die baantjes om mensen aan het werk te houden, tsja...het is beter dan als het daar ook allemaal efficient zou gaan en er dan nog meer mensen op jouw vuilnisbak loeren, nietwaar? En een inparkeerhulp is wel serieus heel handig ;)
Hoe is het eigenlijk met de criminaliteit daar?
Sabine

Suus

Ha Fem,

Wat ik altijd ervaar als ik in Italië ben (niet dat dat nou zo goed vergelijkbaar is met Afrika, maar toch: andere taal, andere cultuur, andere gewoonten), is dat het aanpassen altijd prima gaat. Net of je er altijd al bent geweest. Het probleem is vaak het 'terug-aanpassen' aan Nederland. Dat ga je vast ook merken als je terug bent. Gelukkig (voor jou) duurt dat nog even. Volgens mij moet je nog veel meer zien, meemaken en ontdekken daar. Niet op de laatste plaats je verjaardag daar vieren. Nog wel op de dag dat hier de nieuwe Mary Poppins wordt verkozen..

Dikke kus, Suus

Ad van der Heijden

Jij bent me wel een schrijver zeg. Toen onze zoon Luc in Bonaire stage liep waren we al blij als we 1 keer per maand een schrijven op zijn site konden lezen maar jij hebt in die 2 weken al meer geschreven dan hij in zijn totale stagetijd. Maar ik vind het leuk om te lezen en het lijkt me dat deze ervaringen van grote tegenstelingen je weer "rijker" maken. Ik heb dezelfde beelden gezien tijdens ons bezoek aan Bonaire en inderdaad je went eraan, het hoort bij het land. Tussen al die ellende krijgt je vrijwilligerswerk nog meer betekenis. Kun je in ieder geval bij een aantal ouders en kinderen toch wat verlichting brengen.
Bij ons gaat het allemaal uitstekend, ondanks jouw afwezigheid loopt alles als een speer, zijn de omzetten prima, realiseren we alle produktiviteitsnormen en hebben we echt geen moment dat we kunnen zeggen.. wat zullen we nu eens gaan doen!! Oh ja nog ander nieuws.. kort na jouw terugkomst gaan we de winkel verbouwen dus als je daar klaar bent met je vrijwilligerswerk ligt er hier weer voldoende op je te wachten!! Ik heb afgelopen weken de collega's nog even bijgepraat tijdens het koffiepraatje over het wel en wee van je ervaringen en ze nogmaals gewezen op jouw site. Dus je zult de komende tijd hopelijk ook wat reacties krijgen van hen. Veel plezier, geniet van al het mooie en accepteer dat het niet altijd rozegeur en maneschijn is. Tot de volgende keer en groetjes,
Ad

Femke

@ Famke
Ja hè! Als ik de verhalen van Eline lees (mijn zusje die nu ook op Curacao zit, misschien wel leuk om die link eens te bekijken) herken ik ook aardig wat. Vooral die busjes!! Haha!

@ moeder
Tijdens het Wk ben ik weer weg, maar ben benieuwd hoe we Afrika dan op televisie gaan zien

@ Sabine
Inparkeerhulpen zijn geniaal!!

@Suus
Ja, Nederland zal een zwart gat zijn, schat ik in, dat had ik al na Frankrijk (en dat was niet eens zo'n andere cultuur!)...haha duurt nog ff, ik kan me voorbereiden.

@Ad
Dank je wel voor je uitgebreide berichtje! Wat leuk om te horen dat het zonder mij ook gewoon doorgaat, hahaha! En een verbouwing! Ik zei laatst nog een keer dat we daar echt aan toe waren en toen zei je nog dat ik dat waarschijnlijk niet meer zou meemaken!! Toch wel dus, spannend! En de tamtam doet zijn werk hier ook, ik hoorde namelijk dat Annemiek SM is geworden! Superleuk voor haar!! Jammer voor ons...
Leuk dat je me in het koffiepraatje hebt genoemd, ik heb al wat collega-berichtjes ontvangen en ik moet zeggen, het is echt superleuk om wat van het thuisfront te horen!! Heel veel succes met alle drukte daarzo, ik denk regelmatig aan jullie als ik mijn ontbijtje nuttig van een heus AH 1222 bordje! Hahaha!

Lenneke

Mooi stuk Fem! Hoe bijzonder dat je zoveel daar ziet en meemaakt en het ook nog allemaal in je op moet nemen en verwerken. Lijkt me best heftig!
Veel knuffels,
Lenneke

Liselotte

Mutsieeee! Ingrijpend verhaal lieverd... Het is logisch dat nu pas tot je door begint te dringen wat je eigenlijk allemaal ziet. Op het eerste gezicht lijkt het behoorlijk westers, maar onderhuids klopt er gewoon heel veel niet.
Thanks voor je lieve mailtje, hihi, weer flink om gegiechelt :) Pff.. kan echt haast niet wachten om met je te bellen. Nog 2 weekjes, aaaaahhh! Spannend! Mijn kleren die ik mee wil nemen liggen al klaar, en ik kan je één ding vertellen: een GROOT PROBLEEM! Ik kan niet kiezen wat ik mee wil nemen. Ik wil ALLES en IEDEREEN meenemen. Misschien kun je me nog handige tips geven ;)

Liefie, miss you, maar tot heeeel snel! Kusjeeee

Marc

@Liselotte: kun je geen zeecontainer huren en alles én iedereen meenemen ;)